Néhány dolog, amit biztosan tudnod kell az akril filc használatáról

Néhány dolog, amit biztosan tudnod kell az akril filc használatáról

Amikor egy festményre gondolunk, az első dolog, amit elképzelünk, az a művészek ruhája, amely csupa színes festékkel vannak összekenve. Képzeld el, hogy a következő alkotásodon gondolkozol de most valami egyedit szeretnél. Hozzászoktál már ahhoz, hogy akrillal készíts képeket, de most valami másra vágysz? Akkor itt olvass tovább!

Akár már gyakorlott művész vagy, akár kezdő  festő az akril filcek új útra terelik majd a kreativitásodat. Az anyag ugyan az amivel már korábban is dolgoztál csak egy teljesen másik felhasználásban ami új perspektívát ad majd a képeidnek.

Íme egy útmutató az akril filcekhez, valamint azok használatához. De először megmutatom, hogy mik is ezek az akril filcek.

 

 Mi is pontosan az akril filc?

Kombináljunk egy íróeszközt, mondjuk egy tollat és a már jól ismert, rugalmasan alkalmazható festést és ezt tegyük egybe. Kényelmes, biztonságos, víz bázisú festőeszköz amely kevesebb kosszal jár mint a klasszikus festés és egyszerűbben használható minden korosztály számára. Manapság ezek az kreatív eszközök újra reneszánszukat élik ugyanis mindenkinek szüksége van a kreativitásra és az akril filcek segítségével ez már nem csak a vászon képekről szól, hanem egyszerűen alkothatunk bármilyen anyagra.

Az akril filcek szinte minden felületen működnek, beleértve a papírt, fát, textíliát, üveget, kerámiát, követ és sok mást. Gyerekek számára is biztonságosak, nem mérgezőek és káros anyag mentesek, így otthoni és osztálytermi használatra is tökéletesek. Számos  színben és méretben kaphatóak – így folyamatosan kombinálhatod őket tetszésed szerint.

Akril filc vagy olaj filc?

Működésükben meg egyezzenek. Mindkettőt erősen fel kell rázni, hogy a bennük lévő festék felkeveredjen majd hosszan és többször egy adott felületre kell nyomni őket, hogy a festék a filc anyagú végre folyjon és befedje azt. Ezek után már használhatod is őket. 

Az olaj filc viszonylag erős és kellemetlen szaggal jár így nem igazán alkalmas nehezen szellőző helyen való használathoz. Ezen felül sokkal lassabban is szárad és nehezebb vele dolgozni az akrilhoz képest. Hasonlóan mint az olaj festék.

 

Az akril filcek víz bázisúak, gyorsan és könnyen száradnak bármilyen felületen. Nagyon egyszerű őket rétegezni akár csak a klasszikus akril festékeket. Nem véletlenül népszerűbbek a hobbi alkotók körében. 

Hogyan használd az akril filcet?

  1. Jól rázd össze
  2. Nyomd hozzá egy adott felülethez ameddig a festék elfedi a filcvéget
  3. Használd kedvedre bármilyen felületen

 

Az akril filc bármilyen felületen használható

Az akril ficlek bármilyen felületen használhatók! Legyen szó világos vagy sötét felületről, érdes vagy sima felületről. Egyszerűen fogalmazva, az akril filcek bármilyen felületen használhatóak, amelyet festeni szeretnénk. Porcelán, üveg, műanyag, szövet, fa, fém, gumi vagy bőr stb. Így akár bögrék, kulcstartók vagy pólók díszítésére is használhatod. Bár textíliákhoz érdemes kifejezetten erre a célra szánt textil filcet használni amelyik jól bírja a mosást.

Ettől függetlenül az akril filcek legáltalánosabb felhasználási módja a vászonfestés vagy kőffestés. A különféle formában és méretben beszerezhető kövek ragyogó díszek lehetnek gyerekszobákba vagy nagyszerű ajándékok lehetnek mások számára.

 

Az akril filc biztonságos és könnyen tisztítható

A vízbázisú akril filcek minden korosztály körében népszerűek, különösen a fiatalokat, bár általában nem ajánlott 3 évesnél fiatalabb kisgyermekek számára. A jelölőtoll nagyszerű eszköz arra, hogy kevesebb maszat és összefestékezett dolog keletkezzen, de ha mégis, akkor ez egy szappanos kézmosással már orvosolható is.

A kisgyermekeknek kötényt kell viselniük, hogy a festék ne kerüljön a ruhájukra, mert amint a festék megszárad, szinte lehetetlen eltávolítani a festékfoltot. 

A legtöbb akril filc a piacon csak díszítésre szolgál. Így ettől függetlenül nem szabad olyan helyre festeni vele ami később a gyerekek szájába kerülhet. Ehhez ehető festékeket használnak a cukrászok is.

 

Az akril filc jellemzői

Nedvszívó vagy matt felületeken, mint például fa, szövet, papír és kövek, a jó minőségű akril filccel készült festék tartósan megszárad. Így biztos lehetsz benne, hogy műalkotásaid túlélik az idő próbáját. 

Ha nem nedvszívó vagy fényes felületeken, például üvegen, tükörön, kerámián vagy fémen szeretnéd használni a filcet, a festék száradása után nem marad meg sokáig. Száradási ideje is tovább tart, mint a nedvszívó felületeken. Fényes felületeken az akrilfestékek hajlamosak megrepedni és leválni. 

Kerámiára, vagy porcelánra festéskor a festék megszáradása után be lehet tenni a végeredményt a sokak által kedvelt sütőbe. Ez nemcsak határozottabbá teszi a színeket, hanem lehetővé teszi a festék gyorsabb megszáradását. Mielőtt ezt megtennéd, mindig ellenőrizzd, hogy a használt porcelán vagy kerámia sütőbarát-e. 

Ha ezeken a felületeken szeretnéd megőrizni az alkotásodat akkor fújd le spray lakkal, hogy a festék tovább megmaradjon plusz, ezzel megóvod a repedésektől és töredezéstől is.

Ha kedvet kaptál az alkotáshoz akkor nézd meg akril filc termékeinket a termékek fül alatt. Jó alkotást kívánok :)

 

Vissza a blogba